W czym tkwi sekret kwasów omega-3?

Seen by: 968, 23 lutego 2022

Od dawna już wiele mówi się o szczególnych właściwościach kwasów z rodziny omega-3. Czym one właściwie są, gdzie je można znaleźć i jakie cudowne właściwości wywierają na nasz organizm?


Kwasy omega-3 należą do rodziny kwasu α-linolenowego (ALA). Jest to rodzina wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA) o wysokiej wartości odżywczej. Wiadomo, że tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, są źródłem witamin A, D, E i K, a ponadto stanowią składnik budulcowy przede wszystkim błon komórkowych. Zarówno kwasy omega-3, jak i omega-6 nie mogą być syntetyzowane w organizmie człowieka, dlatego powinny być dostarczane wraz z dietą.

Kwas α-linolenowy występuje w większych ilościach w oleju lnianym (50%), a w niewielkich ilościach znajduje się w oleju rzepakowym i sojowym. Najlepszym źródłem kwasów omega-3 są jednak ryby morskie. Dostarczają one przede wszystkim kwasów EHA (eikozapentaenowego) i DHA (dokozoheksaenowego).

Działanie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych jest wielokierunkowe. Przede wszystkim przypisuje im się właściwości obniżające poziom „złego” cholesterolu LDL oraz triglicerydów we krwi. Przez to wykazują właściwości przeciwmiażdżycowe i kardioprotekcyjne. Ponadto normalizują ciśnienie tętnicze krwi. Posiadają również właściwości przeciwzakrzepowe. Ogólnie rzecz ujmując wywierają korzystny efekt na układ sercowo-naczyniowy i zapobiegają m.in. chorobie niedokrwiennej serca oraz nadciśnieniu tętniczemu.

Kwasy omega-3 posiadają także zdolność hamowania odpowiedzi immunologicznej, przez co mają właściwości przeciwzapalne i przeciwalergiczne. Wzmacniają naszą odporność, a ponadto korzystnie wpływają na skórę. Z tego powodu są wykorzystywane w leczeniu wielu schorzeń skórnych (np. atopowe zapalenie skóry).

Udowodniono, że spożywanie kwasów z rodziny omega-3 może również zapobiegać wystąpieniu cukrzycy typu II, jak również chorobom nowotworowym.

Z uwagi na to, że kwasy tłuszczowe wchodzą w skład błon komórkowych, a także są substratem w procesie syntezy tzw. ,,hormonów szczęścia”: dopaminy i serotoniny , kwasom omega-3 przypisuje się także właściwości przeciwdepresyjne. Istnieje wiele badań potwierdzających korzystny wpływ kwasów omega-3 na poprawę nastroju. Zalecana dawka EPA i DHA u osób z depresją powinna wynosić łącznie 1g dziennie.

Kwas α-linolenowy posiada także zdolność hamowania lipogenezy, czyli syntezy tłuszczów w organizmie człowieka, przez co zapobiega nadwadze i otyłości. Badania potwierdzają rolę kwasów omega-3 w regulacji apetytu u ludzi. EPA i DHA, oprócz korzystnego wpływu na przyspieszenie metabolizmu, zmniejszają także apetyt, zwiększają uczucie sytości, a przez to prowadzą do ograniczenia spożycia żywności i sprzyjają odchudzaniu.

Zalecane spożycie:
Kwas α-linolenowy: 0,7% całodziennej podaży energii
DHA i EPA: ok. 0,65 g/dzień

Aleksandra Ziemska
mgr dietetyk, diet coach, właścicielka studio modelowania sylwetki Nova Figura

Piśmiennictwo:
Marciniak-Łukasiak K.: Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych omega-3. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, 6 (79), 24-35
Sicińska P., Pytel E., Kurowska J., Koter-Michalak M., Suplementacja kwasami omega w różnych chorobach,Postepy Hig Med Dosw (online), 2015; tom 69: 838-852
Ziemlański Ś., Socha P.: Normy i zalecenia dotyczące spożycia tłuszczów ze szczególnym uwzględnieniem dzieci oraz kobiet ciężarnych i karmiących. Pediatria Współczesna. Gastroenterologia. Hepatologia i Żywienie Dziecka, 1999, 1, 2/3, 139-148

Kategorie