Witamina C - Suplementy na odporność i skórę | mojaapteka.pl

Wspomóż odporność, zdrowie skóry i walkę ze stresem oksydacyjnym z suplementami witaminy C. Naturalne wsparcie dla Twojego organizmu. Sprawdź pełną ofertę na mojaapteka.pl!

Aktywne filtry

Witamina C 

Witaminy stanowią grupę organicznych związków chemicznych niezbędnych dla funkcjonowania ludzkiego organizmu. Każda z nich pełni inną, istotną rolę – biorą one udział przykładowo w procesie syntezy lipidów, umożliwiają prawidłowy wzrost i rozwój kości. Ich niedobór może doprowadzić nawet do trwałego uszkodzenia poszczególnych, znajdujących się w ludzkim ciele organów bądź układów. 

Spośród pomagających uzupełnić poziom witamin suplementów, szczególną popularnością cieszą się te zawierające witaminę C. Te środki spożywcze są łatwo dostępne, a ponadto stosunkowo niedrogie. 

Czym jest witamina C? 

W profesjonalnej terminologii nosi ona miano kwasu askorbinowego, z łaciny acidum ascorbicum. Witamina C jest związkiem organicznym o konfiguracji L w łańcuchu bocznym oraz konfiguracji D w układzie furanowym. Z tego powodu wyróżnia się kwas L- oraz D-askorbinowy. Wyłącznie ten pierwszy jest wykorzystywany przez organizm. Witamina ta stanowi naturalny, silny antyoksydant, który u większości zwierząt i roślin wytwarzany jest samoistnie. Ludzie są jednym z niewielu gatunków, dla których przyjmowanie witaminy C w tabletkach bądź pożywieniu może okazać się koniecznością. Dlatego tak istotne jest dbanie o prawidłowy poziom askorbinianu w organizmie. 

Witamina ta należy do grupy alkoholi polihydroksylowych i naturalnie występuje w organizmach ogromnej części roślin oraz zwierząt. Ulega ona biosyntezie, której substratem jest D-glukoza. Kwas L-askorbinowy jest obecnie istotnym składnikiem suplementów diety, a ponadto stosuje się go także jako przeciwutleniacz w przemyśle spożywczym. 

Najpowszechniejsze formy witaminy C

Kwas L-askorbinowy występuje w wielu formach, z których część nadaje się do bezpośredniego spożycia. Witamina C w swojej naturalnej postaci znajduje się w wielu owocach oraz roślinach. Ten istotny dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu związek występuje w znacznej ilości w cytrusach oraz jeżynach. Bogate w kwas L-askorbinowy są także poszczególne warzywa, takie jak np. brukselka, brokuł, pomidor czy papryka. 

W przypadku syntetycznie uzyskiwanej witaminy C wyróżnia się kilka związków. Do spożycia na terenie Unii Europejskiej dozwolone są: kwas L-askorbinowy, L-askorbinian potasu, L-askorbinian sodu, L-askorbinian wapnia, a także 6-palmitynian L-askorbylu. Dotychczas przeprowadzane badania udowodniły, że witamina C w kapsułkach bądź i