Oferta tygodnia

Filtruj według

Postać

Postać

Typ

Typ

Problem

Problem

Główny składnik

Główny składnik

Wzdęcia i zaparcia

W tej kategorii znajdziesz bogaty wybór wyrobów medycznych przeznaczonych na dolegliwości gastryczne, w tym preparaty na wzdęcia oraz zaparcia.

Aktywne filtry

Leki na wzdęcia i zaparcia – oferta Mojaapteka

Wzdęcia i zaparcia są jednym z dobrze znanych i nierzadko występujących problemów zdrowotnych. Schorzenia należące do tej grupy zaburzeń mogą stanowić dolegliwości łatwe do wyeliminowania, np. na skutek modyfikacji diety, jednak w innych przypadkach mogą być objawami poważnych chorób, takich jak nowotwór jelita grubego. Z tego też względu warto znać objawy towarzyszące wzdęciom i zaparciom, przyczyny występowania tych zaburzeń i skuteczne sposoby reagowania, ponieważ tylko w ten sposób możliwy będzie powrót do zdrowia i komfortu psychicznego. 

Czym są wzdęcia oraz zaparcia? 

Wzdęcia i zaparcia stanowią zaburzenia ze strony układu trawiennego człowieka, które mogą mieć kilka przyczyn. Zależnie od stopnia nasilenia, w ich terapii stosuje się różne środki, także pomocnicze, jak np. zioła na zaparcia i wzdęcia. Terminem wzdęcia określa się subiektywnie odczuwane uczucie dyskomfortu, będące wynikiem szeregu nieprzyjemnych dolegliwości, do których należą m.in. uczucie pełności brzucha, połączone ze zwiększeniem jego obwodu, a także nadmierna produkcja gazów jelitowych, często o intensywnej, niemiłej woni. Objawy te stanowić mogą również problem psychologiczny, niejednokrotnie powodując uczucie skrępowania, zwłaszcza, kiedy osoba z nimi się zmagająca znajduje się w towarzystwie innych ludzi. 

Warto zaznaczyć, że produkcja gazów jelitowych stanowi naturalny, fizjologiczny proces, występujący w każdym organizmie. Gazy te powstają na skutek m.in. połykania powietrza, np. w trakcie jedzenia i picia, ale także w wyniku toczących się wewnątrz jelit procesów fermentacji pokarmowej. Jest to stan prawidłowy i nie wymaga stosowania leków na wzdęcia. Wskazaniem do podjęcia terapii jest dyskomfort charakteryzujący wzdęcia, pojawiający się jednak dopiero w przypadku, kiedy dochodzi do nadmiernej produkcji gazów.  

Innym, równie nieprzyjemnym stanem, mającym związek z układem pokarmowym są zaparcia. Mianem zaparć określić można trudności w oddawaniu kału, czyli w procesie defekacji, którym towarzyszą: ból w obrębie brzucha, rzadkie wypróżnienia, które są zarazem trudne i sprawiają ból, nadmierna senność i dyskomfort wynikający ze wzdęć. Objawy te łagodzone mogą być m.in. za pomocą ziół na zaparcia i wzdęcia. Sama masa kałowa również ulega zmianie, cechuje się wówczas zmienioną konsystencją, jest bowiem wyjątkowo twarda i sucha, co jest efektem nadmiernego wchłaniania wody w trakcie zwolnionego pasażu jelitowego. Zaparcia mogą być przyczyną niepełnego opróżnienia dróg pokarmowych i zalegania kału.

Najczęstsze przyczyny występowania zaparć i wzdęć

Nadmierna produkcja gazów jest zaburzeniem, które może mieć kilka przyczyn. Wiedza na ich temat jest przydatna, ponieważ znajomość konkretnej przyczyny stanowi zarazem wskazówkę pozwalającą zastosować odpowiednio skuteczny lek na wzdęcia. Pierwszym z czynników mogących wywołać wzdęcia jest nadmiar połykanego powietrza, który cechuje m.in. palaczy tytoniu, osoby żujące gumę lub mające nawyk ssania określonego rodzaju przedmiotów, np. ołówka. Spożywanie napojów gazowanych, a także pośpiech podczas jedzenia i picia również mogą sprzyjać połykaniu nadmiernej ilości powietrza. 

Drugą częstą przyczyną wzdęć są procesy rozkładu pokarmów, występujące w obrębie jelit, określane mianem fermentacji jelitowej. Ten fizjologiczny mechanizm, w którym biorą udział bakterie rozkładające pokarm, obecne w jelicie grubym, może ulec nasileniu na skutek spożycia niektórej żywności. Istnieje kilka grup pokarmów, których konsumpcja sprzyja pojawieniu się wzdęć. Są wśród nich produkty z grupy węglowodanów, takie jak ziemniaki, przetworzona żywność, produkty słodzone zamiennikami cukru. Do wystąpienia wzdęć może przyczynić się także dieta bogata w niektóre owoce i warzywa, np. gruszki, śliwki, rodzynki i jabłka, groszek, karczochy, brokuły lub brukselki. Również niektóre produkty zbożowe, takie jak wyroby pochodzące z pełnego ziarna, otręby owsiane, pochodne pszenicy, mogą powodować nadmierną produkcję gazów. Do ostatniej z grup żywności sprzyjającej wystąpieniu wzdęć należą mleko i wyroby nabiałowe.

Czasami wzdęcia stanowią objaw poważnych problemów zdrowotnych. Dolegliwości te, to m.in. nieżyt żołądkowo-jelitowy, cukrzyca, choroba Leśniowskiego-Crohna, nietolerancje pokarmowe, np. uczulenie na gluten lub laktozę, refluks przełyku, choroba wrzodowa i zespół jelita drażliwego. Wzdęcia towarzyszą również zaparciom, zapaleniu trzustki i niektórym chorobom nowotworowym, np. nowotworowi jelita grubego. 

Czynniki sprzyjające występowaniu zaparć to odwodnienie wynikające ze zbyt małej podaży płynów, stosowanie niektórych leków, niedobór błonnika w diecie, starzenie się, nadmierne stosowanie środków o działaniu przeczyszczającym, okres ciąży u kobiet, a także niektóre stany chorobowe, takie jak zespół jelita drażliwego. 

Rodzaje leków na wzdęcia i zaparcia

Podobnie jak w przypadku innych problemów zdrowotnych, również podejrzewając wzdęcia oraz zaparcia, warto skonsultować się z lekarzem, który jest w stanie zdiagnozować i jednoznacznie potwierdzić obecność tych zaburzeń. Działanie takie pozwoli zaoszczędzić czas i odpowiednio wcześnie wdrożyć konkretne środki zaradcze. Oprócz tego specjalista pomoże dobrać odpowiednio skuteczny lek na wzdęcia. 

Na rynku obecne są preparaty dedykowane osobom zmagającym się z problemem wzdęć i zaparć. Działanie tych specyfików oparte jest na łagodzeniu odczuwanego dyskomfortu, m.in. poprzez działanie rozkurczające oraz przyspieszające transport gazów jelitowych. To, jaki lek na wzdęcia będzie odpowiedni dla pacjenta, zależne jest m.in. od prowadzonego stylu życia, preferencji lub np. możliwości czasowych. Preparaty tego typu produkowane są w kilku postaciach. Wśród dostępnych w aptekach leków można wymienić m.in. krople na wzdęcia, kapsułki oraz tabletki. Niektóre preparaty produkowane są dodatkowo w formie saszetek. Oprócz tego, do dyspozycji osób zainteresowanych dostępne są w sprzedaży także płyny do stosowania doustnego, zawierające ekstrakty z ziół, pomocnych na łagodzenie wzdęć i zaparć. Specyfiki tego rodzaju mogą oprócz tego stanowić dodatkowe wsparcie, równolegle do postępowania leczniczego odbywającego się w oparciu o leki przepisywane przez lekarza na receptę.

Wpływ trybu życia na zdrowie jelit 

Podobnie jak ma to miejsce w odniesieniu do innych układów organizmu, również stan zdrowia i kondycja jelit są w dużej mierze zależne od stylu życia. Prozdrowotne nawyki to czynniki, które mogą zredukować do minimum ryzyko wystąpienia chorób i zaburzeń w obrębie jelit i często stanowią najbardziej skuteczny lek na wzdęcia. Im wcześniej są wdrożone, tym większa jest szansa na zachowanie pełnego zdrowia. Do elementów stylu życia, przyjaznych kondycji jelit, a równie ważnych jak dostępne w aptekach leki na wzdęcia, należy po pierwsze stosowanie odpowiedniej diety. Jadłospis taki ma na celu zarówno dostarczenie niezbędnej ilości składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania dróg pokarmowych, np. błonnika, jak i eliminację czynników mogących mieć szkodliwy wpływ na stan układu trawiennego. Innym nawykiem, o którym warto pamiętać, jest regularne nawadnianie organizmu.

Kolejnym, istotnym również z punktu widzenia stanu jelit elementem stylu życia jest dbałość o utrzymanie prawidłowej masy ciała. Niedopuszczanie do nadwagi i otyłości pozwala bowiem zmniejszyć ryzyko wystąpienia groźnych dla dróg pokarmowych chorób, takich jak np. cukrzyca lub nowotwór jelita grubego. Oprócz tego, odpowiednio często podejmowana aktywność fizyczna zapewnia regularność wypróżnień, i pozwala rozładować stres, którego nadmiar nie jest przyjazny dla stanu jelit. Do nawyków, których natomiast warto się wystrzegać, należą palenie tytoniu i nadużywanie alkoholu. Uczynienie wszystkich tych zachowań elementami trybu życia, pomoże zachować jelita w odpowiedniej kondycji.

Jak dieta wpływa na występowanie zaparć i wzdęć

W przypadku wystąpienia wzdęć i zaparć, pomocne w złagodzeniu odczuwanych objawów, a nawet ich wyeliminowaniu może okazać się zastosowanie odpowiedniej diety. Jest to tym łatwiejsze, gdy dysponuje się wiedzą na temat produktów, po których spożyciu pojawiają się symptomy. Jednym z najpopularniejszych z nich jest laktoza będąca składnikiem mleka. Odpowiednio skomponowana dieta może stanowić naturalny, a zarazem skuteczny lek na wzdęcia. Podobnie jednak jak w przypadku innych problemów zdrowotnych, jeśli podejrzewa się związek między dietą a pojawieniem się wzdęć i zaparć, pomysłem wartym rozważenia może być skonsultowanie się ze specjalistą. Lekarz po przeprowadzeniu wywiadu lekarskiego i ewentualnych dodatkowych badań, np. testów alergicznych, będzie w stanie nie tylko określić, jaki konkretnie pokarm powoduje dolegliwości, ale również pomóc ułożyć odpowiedni dla zdrowia i samopoczucia jadłospis. Warto również skorzystać z usług wykwalifikowanych dietetyków.

Odpowiednio skomponowana dieta pozwala skutecznie opanować problem wzdęć i zaparć, odciążając z jednej strony pracę układu pokarmowego, np. dzięki włączeniu pokarmów ciężkostrawnych, a z drugiej strony eliminując te składniki żywności, których spożywanie może mieć związek z odczuwanymi dolegliwościami. Składniki diety przyjazne wobec organizmu zmagającego się ze wzdęciami i zaparciami, a które warto zarazem włączyć do swojej diety, to m.in. ryż, banany, owoce z grupy cytrusów, winogrona i sałata. Są one bowiem łagodniejsze do strawienia przez układ pokarmowy. Innym dobrym krokiem w kierunku poprawy stanu jelit jest ograniczenie do minimum lub całkowite wykluczenie z jadłospisu m.in. nadmiaru węglowodanów, przetworzonej żywności, napojów gazowanych, wyrobów słodzonych zamiennikami cukru, a także unikanie jedzenia pozostałych pokarmów, które bezpośrednio powodują te dolegliwości.

Modyfikacja diety może wpływać równie korzystnie na problem zaparć, zmniejszając je lub nawet prowadząc do całkowitej ich eliminacji. Pokarmami, których spożywanie pomaga przeciwdziałać zaparciom, są przede wszystkim te o wysokiej zawartości błonnika. Pomocne może okazać się również picie dużej ilości wody oraz naturalnych soków owocowych i spożywanie wyrobów bogatych w bakterie z grupy probiotyków, takie jak m.in. specjalne jogurty. Warto natomiast wykluczyć z diety lub maksymalnie ograniczyć spożywanie przetworzonej żywności, nabiału, deserów lodowych i mięsa, zwłaszcza czerwonego.

Zaparcia oraz wzdęcia – możliwe powikłania

Zarówno wzdęcia, jak i zaparcia stanowią problemy zdrowotne, podczas których trwania mogą pojawić się powikłania, dodatkowo obniżające jakość życia dotkniętych tymi schorzeniami osób. W przypadku wzdęć pierwszą grupą powikłań, mającą związek ze specyfiką tych zaburzeń, są problemy natury psychologicznej, a więc lęk, stres i poczucie skrępowania. Innymi komplikacjami, wynikającymi z nadmiernej produkcji gazów są dolegliwości bólowe i skurcze, niejednokrotnie trudne do kontrolowania. Jeśli chodzi o powikłania, które mają związek z zaparciami, to należą do nich m.in. żylaki odbytu, mogące spowodować krwawienie z odbytnicy, ryzyko wypadania wyściółki jelita z odbytu podczas próby wypróżnienia i zatrzymanie masy kałowej w jelicie. 

Wzdęcia i zaparcia stanowią nie tylko problem zdrowotny, zwłaszcza jeśli są sygnałem rozwijających się, poważnych chorób, którego nie warto lekceważyć. Jest to również kwestia dobrostanu psychicznego, ponieważ specyfika zaburzeń takich jak np. wzdęcia, często łączy się z poczuciem wstydu, prowadząc do wycofania się chorej osoby z życia towarzyskiego. Z tych też przyczyn, na znaczeniu zyskuje szybkie reagowanie wobec wystąpienia niepokojących objawów.