Witamina K

Kategoria produktów zawiera preparaty do suplementacji w formie kapsułek, kropli i tabletki, w których składzie znajduje się witamina K w różnych stężaniach.

Witamina K i jej charakterystyka

Witamina K to grupa substancji rozpuszczalnych w tłuszczach, które mają bardzo istotny wpływ na organizm człowieka. Dzienne zapotrzebowanie na nie jest stosunkowo niskie, jednak niedobory tych związków mogą prowadzić do problemów zdrowotnych powiązanych z układem sercowo-naczyniowym oraz kostnym. Przez lata substancja ta była wykorzystywana głównie w związku z zaburzeniami funkcjonowania tego pierwszego, jednak wraz z licznymi badaniami nad jej funkcjami w organizmie, obecnie stosuje się ją również – zwłaszcza w połączeniu z witaminami należącymi do grupy D – w celu minimalizacji ryzyka związanego z występowaniem chorób kości.

Bardzo istotne jest to, że ludzki organizm nie jest w stanie syntetyzować witaminy K. Stąd też konieczność dostarczania jej z pożywieniem. W procesie jej pozyskiwania ogromną rolę odgrywa także flora jelitowa. W Mojaapteka.pl dostępne są liczne preparaty, w których znajduje się witamina K2. Są one dostępne w wielu formach, różnią się także zawartością substancji. Ułatwia to wybór preferowanych produktów odpowiednio dopasowanych do indywidualnych potrzeb. Konieczne jest przy tym trzymanie się zaleceń znajdujących się na ulotkach produktów lub wskazań lekarskich związanych z przyjmowaniem substancji.

Rola witaminy K w organizmie

Witamina K ma wiele bardzo istotnych funkcji w organizmie, stąd jej wykorzystanie w profilaktyce i leczeniu licznych przypadłości u osób należących do różnych grup wiekowych. Przede wszystkim witamina K2 jest ściśle powiązana z krzepliwością krwi. Może być więc zalecana w przypadku profilaktyki skazy krwotocznej u noworodków. Jest to też związek, jaki często spotyka się w przypadku działań zapobiegających wystąpieniu choroby niedokrwiennej serca. Od pewnego czasu stosuje się ją również ze względu na jej rolę w procesie syntezy białek kości i wpływu na wiązanie w nich wapnia. W tym wypadku bardzo często zaleca się jej stosowanie wraz z witaminą D, ponieważ wykazują komplementarne działanie. Ponadto wskazuje się również na działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i antygrzybicze tej substancji.

Rodzaje witaminy K

Występują trzy rodzaje witaminy K. Pierwszym z nich jest K1, czyli filochinon, który syntetyzowany jest w roślinach zielonych. Kolejny to menachinony, a więc witamina K2. Warto tutaj pamiętać o tym, że ten rodzaj substancji występuje w kilku formach, bardzo często dostać można preparaty z jej formą MK-7, czyli zawierającą siedem nienasyconych grup izoprenowych. Trzecim natomiast jest menadion – K3. Ten ostatni pozyskiwany jest w sposób syntetyczny. Obecnie wskazuje się, że przyjmowanie dwóch pierwszych form witaminy z pożywieniem, a także prawidłowo przeprowadzana suplementacja, są bezpieczne.

Inaczej jest natomiast w przypadku K3. Ta podawana w formie leków w przypadku występowania chorób układu krwionośnego może być toksyczna w niewłaściwych ilościach. Najważniejsze jest więc trzymanie się zaleceń lekarskich, a w razie wątpliwości dotyczących dawkowania także innych form tego związku, skonsultowanie się ze specjalistą.

Naturalne występowanie witaminy K2

Witamina K naturalnie występuje w wielu produktach. Głównym źródłem K1 są zielone warzywa liściaste, a więc jarmuż, szpinak, kapusty i sałaty, ale także np. brukselka. K2 ze względu na to, że jej głównym źródłem jest działalność mikroorganizmów, poza florą jelitową można znaleźć w wyrobach, które poddano fermentacji. Są to więc kiszonki, ale także coraz popularniejsze w Polsce inne fermenty sojowe. W przypadku osób zdrowych o prawidłowo zbilansowanej i zróżnicowanej diecie dostosowanej do ich płci, wieku i stylu życia, stosunkowo trudno o niedobory, ze względu na nieduże dzienne zapotrzebowanie substancji na poziomie od 55 μg do 65 μg, odpowiednio dla kobiet i mężczyzn.

W niektórych przypadkach zalecana może być dodatkowa suplementacja, zwłaszcza w przypadku osób zmagających się z problemami układu sercowo-naczyniowego czy kostnego. Również zaburzenia flory jelitowej, czy długotrwałe przyjmowanie antybiotyków mogą być wskazaniem do suplementacji tego składnika. W takich wypadkach do wyboru są liczne preparaty, w których znajduje się witamina K2 MK7. Warto również pamiętać, że pewne schorzenia wymagają zastosowania leków zamiast suplementów, ich przyjmowanie natomiast musi zostać skonsultowane z lekarzem, aby zachować bezpieczeństwo i nie doprowadzić do hiperwitaminozy.

Typy preparatów zawierających witaminę K

Obecnie można zakupić produkty zawierające witaminę K w jednym z kilku podstawowych typów. Bardzo często wybierane są przy tym wyroby w formie kropli, dodatkowo wzbogacane innymi witaminami rozpuszczalnymi w tłuszczach. Poza nimi można również wybrać kapsułki. Te są stosowane głównie ze względu na połączenie olejowego medium płynnego wpływającego na przyswajanie, a także wygodnej formy, łatwej do połknięcia. W obu rodzajach tych wyrobów stosuje się tłuszcze rybie lub oleje roślinne. Dużą uwagę powinny więc do wyboru odpowiedniego środka przywiązywać zwłaszcza osoby na diecie roślinnej.

Ponadto można również znaleźć inne wyroby, również w bardzo przystępnej do używania formie. Zawierające witaminę K2 tabletki zapewniają wygodne dawkowanie. W ich przypadku należy jednak szczególnie zadbać o przyjmowanie ich w odpowiednim momencie, aby maksymalnie zwiększyć przyswajalność zawartych w nich substancji. Co ważne witamina K w tabletkach może mieć formę do połknięcia lub np. do ssania. Łatwo więc dopasować preparaty do preferowanego sposobu ich przyjmowania.

Prawidłowe przyjmowanie witaminy K

Ze względu na charakterystykę związku, witamina K wymaga odpowiedniego sposobu przyjmowania. Pozytywnie wpływa on na przyswajalność substancji, co jest jednym z celów suplementacji, zwłaszcza w przypadku wystąpienia niedoborów. Jeżeli więc sięga się po preparaty, w których zawarta jest witamina K2 MK7, zazwyczaj wskazówki dotyczące przyjmowania zawierają informacje o tym, aby podobnie jak inne związki rozpuszczalne w tłuszczach, przyjmować ją w trakcie lub po posiłku. Ma to znaczenie, zwłaszcza kiedy mowa o tabletkach, które ze względu na swoją formę pozbawione są obecności medium olejowego. Preparaty płynne mogą mieć różniące się zalecenia, głównie ze względu na to, że nośnikiem witamin są już w nich tłuszcze.

Co ważne, poza prawidłowym przyjmowaniem preparatów, bardzo istotne w przypadku tych z witaminą K jest ich odpowiednie przechowywanie. Wiele związków jest wrażliwych na czynniki zewnętrzne, takie jak ciepło i powietrze. W przypadku witaminy K degradacja substancji może natomiast zostać zainicjowana poprzez ekspozycję na promienie słoneczne. Dlatego tak ważne jest prawidłowe zabezpieczanie środków w zaciemnionym miejscu. Producenci leków i suplementów zawierających ten związek często stosują opakowania z brązowego szkła lub tworzywa, których zadaniem jest osłona zawartości przed światłem słonecznym. W innym wypadku z czasem może dojść do osłabienia działania substancji.

Nie należy również dopuszczać do nadmiernego nagrzania preparatu, zwłaszcza jeśli zawiera on również inne związki rozpuszczalne w tłuszczach, które mogą być bardziej wrażliwe na podwyższone temperatury. W razie podejrzenia, że czynniki zewnętrzne mogły mieć wpływ na działanie lub zdatność do użytku wyrobu, ze względów bezpieczeństwa należy zdecydować się na sięgnięcie po nowe opakowanie.

Z czym nie łączyć witaminy K?

Ze względu na jej działanie na układ krwionośny, suplementacja lub zażywanie leków zawierających witaminę K musi przebiegać po wykluczeniu przeciwwskazań. Najczęstszym z nich jest przyjmowanie leków przeciwzakrzepowych. Może ona osłabiać ich działanie, co w przypadku, kiedy konieczne jest utrzymanie obniżonej krzepliwości, jest niepożądane. Dlatego też osoby zażywające antykoagulanty nie tylko powinny unikać suplementacji tego związku, ale także zadbać o dietę i zmniejszyć podaż produktów żywnościowych bogatych w witaminę K.

W przypadku występowania problemów z układem sercowo-naczyniowym każdorazowo przed podjęciem decyzji o uzupełnianiu witaminy K konieczna jest więc wizyta lekarska i konsultacja poprzedzona odpowiednimi badaniami. Na tej podstawie lekarz będzie w stanie określić, czy podaż tej substancji jest wymagana i bezpieczna w konkretnym przypadku. Należy przy tym bezwzględnie trzymać się ustalonych zasad dotyczących dawkowania i częstotliwości przyjmowania środków zawierających ten związek.

Niedobór witaminy K i jego objawy

Niskie zapotrzebowanie organizmu na witaminę K jest jednym z głównych czynników, które wpływają na to, jak rzadko do czynienia ma się z jej niedoborami. Tym bardziej w przypadku osób, których dieta zakłada regularne spożywanie zielonych warzyw liściastych. Jednak tak jak w przypadku innych substancji, ze względu na czynniki zewnętrzne, a także pewne przypadłości, może dojść do znaczącego obniżenia poziomu tego związku w organizmie. To natomiast może prowadzić do problemów powiązanych z układami, na które substancja ta oddziałuje w głównej mierze.

Najczęściej do niedoborów dochodzi w przypadku osób długotrwale stosujących antybiotykoterapię, zmagających się z chorobami i zaburzeniami pracy jelit, a także w podeszłym wieku. Bardzo często w takich przypadkach ma się do czynienia ze zmniejszoną krzepliwością krwi, a co za tym idzie trudnościami w gojeniu ran, powstawaniem siniaków, wybroczyn, a nawet krwotoków wewnętrznych. U kobiet niedobory mogą się natomiast wiązać z dłuższym niż zwykle krwawieniem miesiączkowym. Każdy z objawów może być powiązany także z innymi przypadłościami, dlatego tak istotna jest jak najszybsza konsultacja lekarska w celu wykluczenia schorzeń i możliwości wdrożenia prawidłowego leczenia lub suplementacji za pomocą preparatów dostępnych w aptekach czy środków na receptę.