Olej konopny – moda czy realne wsparcie dla zdrowia?

18 czerwca 2021

Konopie wydają nam się bardzo egzotycznym surowcem, naznaczonym niepochlebną opinią. Kojarzą się głównie z marihuaną oraz narkotykami. Okazuje się jednak, że historia uprawy tej rośliny w Polsce wcale nie jest tak odległa. Materiały historyczne podają, że były uprawiane już w czasach prawosłowiańskich. Nasiona konopi wykorzystywano w dużej mierze w przemyśle włókienniczym, ale także spożywczym i leczniczym. Warto dowiedzieć się, za co dziś doceniamy te rośliny?

Aktualnie na topie mamy dwie grupy produktów wytwarzanych z konopi. Pierwsza to olej konopny jako produkt spożywczy, druga to olejki oraz kapsułki z CBD.

Olej konopny to przede wszystkim idealne źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli omega-3 (kwas alfa-linolenowy ALA) oraz omega-6 (kwas linolowy LA). Proporcja tych kwasów w oleju konopnym jest idealna dla zachowania optymalnego zdrowia. Stanowi to ogromny walor profilaktyczny, gdyż nieprawidłowa ich proporcja w organizmie leży u podstaw niemal większości chorób cywilizacyjnych takich, jak: choroby układu krążenia, nowotwory, cukrzyca, otyłość, alergie. W codziennej diecie, bazującej na mięsie, nabiale, jajach, ziarnach (poza siemieniem lnianym) oraz olejach (m.in. słonecznikowy, kukurydziany) dominują kwasy omega-6. Ich nadmiar może działać na nasz organizm pro zapalnie. Dlatego aby równoważyć ich działanie bardzo ważne jest dostarczanie produktów pokarmowych uzupełniających dietę o kwasy omega-3, które są niestety deficytowe w pokarmach. Z uwagi na zawartość kwasu gamma-linolenowego GLA, olej z konopi może być dla nas także cennym składnikiem wspomagającym funkcjonowanie i wygląd skóry. Przyjmowany doustnie lub miejscowo pomaga leczyć zmiany skórne, podrażnienia, atopowe zapalenie skóry, wypryski łojotokowe, trądzik, łupież, łamliwość włosów i paznokci oraz wypadanie włosów. Niedobory kwasu GLA wpływają na przyspieszenie starzenia się skóry, jej suchość, szorstkość, brak elastyczności oraz zmarszczki. Tłuszcz wytwarzany z konopi charakteryzuje się także właściwościami przeciwdrobnoustrojowymi, jak również wpływa korzystnie na poziom cholesterolu we krwi. Warto pamiętać, iż olej konopny zachowuje swoje walory zdrowotne tylko spożywany na surowo. Jest ciekawym dodatkiem kulinarnym o dość wykwintnym, wyrazistym, nieco orzechowym smaku. Może być wykorzystany do surówek, sałatek warzywnych, kasz, śledzi, białego sera, albo ziemniaków z cebulką i czosnkiem. Można nim polewać także pieczywo. Sprawdza się również jako dodatek do pesto. Zaleca się spożywanie tego produktu 1 lub 2 razy dziennie w ilości 1 łyżki stołowej. Jedyne przeciwwskazania do stosowania dotyczą osób cierpiących na biegunki, przewlekłe choroby trzustki oraz z dolegliwościami żołądkowymi.

Olejki CBD to druga grupa produktów pozyskiwanych z konopi, które zyskały dużą popularność w ostatnich latach.  to substancja o wysokim potencjale leczniczym, bez działania psychoaktywnego . Do tej pory wykazano jej korzystne właściwości w przypadku zaburzeń psychicznych. Działa przeciwpsychotycznie, przeciwdepresyjnie, przeciwlękowo, uspokajająco, nasennie. Może również wspomagać leczenie uzależnienia od alkoholu oraz nikotyny. CBD jest wykorzystywany także do produkcji leków na epilepsję. Ponadto istnieją doniesienia o tym, że kannabidiol może działać przeciwzapalnie w niedokrwiennej niewydolności wątroby; zapaleniu mózgu, kardiomiopatii związanej z cukrzycą typu- 1 oraz w cukrzycy typu-2, pneumokokowym zapaleniu opon mózgowych, chorobie nowotworowej. Potencjał leczniczy CBD wydaje się bardzo duży. Jest to jednak na tyle nowa substancja w świecie farmakoterapii, że badania nadal są szeroko prowadzone. Interesujące są prace wskazujące na możliwie korzystny wpływ tego olejku w przypadku leczenia migren, fibromialgii, zespole jelita wrażliwego, osób narażonych na stres oraz zaburzeń psychicznych.

Popularność produktów z konopi wydaje się w pełni uzasadniona. Warto zatem obserwować nowe badania i rozszerzać swoje horyzonty żywieniowe o produkty takie, jak olej konopny czy CBD. W przypadku wielu schorzeń może się okazać, iż będą to zdecydowanie korzystniejsze lekarstwa, które natura sama nam podsunęła.

Aleksandra Ziemska
dietetyk
Nova Figura